Hvad er aktiespillet: et overblik

Aktiespillet er et online spil lavet af Børsen i samarbejde med Alm. Brand. I spillet konkurrere om at skabe den højeste aktieportefølje værdi. Spillet giver sine spillere mulighed for fiktivt at investere i aktie, uden at skulle smide rigtige penge i det. Spillet tildeler sine spillere en værdisum i spillet, som kan bruges til at købe aktier. Man investere derfor ikke rigtigt i aktierne, men derimod replikere spillet det rigtige aktiemarked. Selvom spillet er fiktivt følger aktiernes priser, stigninger og fald det rigtige aktiemarked. 

Vinderen af spillet er den spiller hvis aktieportefølje har den højeste værdi når spillet slutter. Der er som regel en reel pengepræmie på højkant for den spiller, der står sejrende ved spillets afslutning. Så der er god grund til spille med. 

Hvorfor skal du spille aktiespillet?

Aktiespil er en god mulighed for personer der er interesseret i at investere i aktie, til at prøve det af, uden at skulle investere nogle penge. Aktiespil kan lære dig om hvordan aktiemarkedet fungere, og give dig viden og erfaring i det at handle med aktier. 

Aktiespil giver dig god mulighed for at prøve dine egne teorier af, tage større risiko og lave spændende valg, uden at det er dine egne penge der er på spil. 

Tænker du chancerne for at tage den samlede sejr er snæver, kan det også være sjovt blot at konkurrere blandt venner. Her kan i ved siden af spillet selv afgøre præmier, eller straffe for den sags skyld. Du kan altså sagtens benytte spillets platform, uden at det er med intentionerne om at vinde det hele. For at vinde det hele, kræver det ofte en stor indsigt i aktiemarkedet og mange investerede timer i at købe og sælge på det rigtige tidspunkt. Det er derfor ofte sjovere, hvis man de første par gange, bare dyster blandt venner, med mere samme udgangspunkt. 

Aktiespillet

Reglerne

  • Alle deltagere starter med 500.000 fiktive kroner i kapital. De penge kan frit bruges til at sammensætte en aktieportefølje af eget valg, ud fra de aktier der er tilgængelige i spillet.
  • Ønsker man at spille med personer man kender, har man mulighed for at oprette en pulje inde i spillet. Her kan man invitere venner, familie, kollegaer osv., så man kan spille mod hinanden. Jo flere i er i jeres pulje – jo større en præmie har du mulighed for at vinde.
  • Det samlede spil vindes af den deltager der 1. December, når spillet slutter, har åbnet det største afkast af sin portefølje. Vinderen her tager med sig hovedpræmien på 250.000 kr. 

Andre aktiespil

Findes der andre aktiespil end “Aktiespillet” fra Børsen?

Ja det gør der. 

På aktiedysten.dk har du også mulighed for glæden ved at spille risiko- og omkostningsfrit aktiespil. Det kan være du har lyst til at prøve noget andet end aktiespillet, eller måske misser perioden for starten på aktiespillet. 

Aktiedysten giver dig nemlig selv mulighed for at vælge hvilken periode din dyst skal foregå over. Dertil kan du så selv vælge de venner og bekendte du vil invitere til spillet. Du kan også deltage i deres løbende præmiespil, hvor du har mulighed for at vinde præmier. Disse spil forløber ofte over én måned, og du kan derfor snildt finde et spil i løbet af året, hvor du kan deltage. 

Hvad skal du overveje før du investere i rigtige aktier?

Når du skal gå fra at spille aktiespillet til at investere i rigtige aktier, hvad skal du så overveje?

Det er et stort skridt at gå fra at spille et spil med fiktive penge, til pludseligt at skulle bruge sine egne penge. Du gør dig derfor klogt i at have nogle forholdsregler inden du giver dig i kast med din aktieinvestering. 

Hvad er dit budget?

Der er en tommelfinger regel der hedder investér aldrig mere end du har råd til at tabe. Det råd gør sig generelt gældende for alle risikofyldte investeringer. Hvad enten du ønsker sætte pengene i aktier eller på rød ved roulette bordet. Rådet bunder i at man ved aktier, og gambling for den sags skyld, aldrig kan garanterer udfaldet, og chancen for at du mister pengene er derfor aldrig 0. Du skal derfor være rustet til at kunne tabe pengene. 

Så bare fordi du har klaret dig godt i aktiespillet et år, skal du ikke gå ud og investere hele din livsopsparing i aktier. 

 Risiko og risikospredning

Når du går fra at kunne investere fiktive penge uden nogen personlig risiko, til lige pludselig selv at have hånden på kogepladen, er det vigtig du tænker lidt mere over risiko. De færreste har kapital til at tage lige så stor risiko og være lige så lemfældig med deres investeringer, som man kan tillade sig i et spil. Du bør derfor nok justere din risikoprofil en smule, til at passe bedre til hvad du har at investere. 

En måde at mindske sin risiko på er ved at lave risikospredning. Dette betyder at man i stedet for at ligge alle sine æg i en kurv, i stedet fordeler sin investeringer ud over flere forskellige aktier og brancher. Denne strategi er god, men også nemmere når man har et stort rådighedsbeløb til sine investeringer. Når man har en mindre mængde kapital at investere, har man dog desværre ikke så gode muligheder for at risiko sprede. Dette skyldes selvfølgeligt at man helt selvsagt, med færre penge kan købe færre aktier.

Du kan nemlig ikke altid bare justere dine køb forholdsvis ned, efter hvad du reelt har at investere. Dette skyldes at både prisen på aktien kan være for høj, men beløbet du investere kan også blive for småt til at det giver mening, ift. omkostningerne ved det. Du må derfor forsøge at sprede din risiko så meget som det kan lade sig gøre. 

Strategi

Din strategi på det reelle aktiemarked, kan nok også justeres i forhold til hvad den er i spillet. Da du nu ikke længere behøver at optimere alle dine investeringer efter spillets løbetid. Du kan derfor vælge at kigge på aktierne i andre tidsperspektiver. Du får en mulighed for at tænke langsigtet på en måde, som du ikke har i spillet. Du kan vælge aktier hvor du måske først forventer et stort afkast om 5-10 år. På den kan du være mere rolig omkring udviklingen i dine aktier det første stykke tid, da din strategi er mere langsigtet .

Næste artikelHoldingselskab – Dette skal du vide!