Stress i parforholdet påvirker jobbet

517

Hvad end du er ny eller ej inden for iværksætteri og start ups, så er det ingen hemmelighed, at stress i parforholdet påvirker på arbejdet og stress på arbejdet påvirker derhjemme lige så. Ifølge Velliv Foreningen, som står bag en ny Voxmeter-undersøgelser i Oktober 2020, havde hver 3. dansker, som var aktive på arbejdsmarkedet følt, at de havde haft det psykisk dårligt inden for det seneste år. Det er altså næsten 30% af danskerne, der arbejder. Er du i en virksomhed med flere arbejdere, en HR afdeling og en stabil arbejdsgang, så er forholdene for en sygemelding oftest nemmere, end hvis du er dig selv, og måske en anden, som lige har påbegyndt jeres eget projekt. Hermed på ingen måde sagt, at det er nemt i en virksomhed, der er velfungerende. Men i en startup er der ingen, hvert fald ikke i starten, som kan tage teten for dig. Du er nødt til at fortsætte eller sætte projektet på standby – begge ting som kræver utrolig meget for en person. 

Stress på arbejdet påvirket af hjemmet

Oftest er stress set som noget, der stammer fra arbejdet og opstået der af. Stress er oftest forbundet med en travl hverdag på arbejdet, hvor opgaverne hober sig op og du kommer aldrig i bund. Det er primært arbejdsrelateret stress, som vi snakker om. Men oftest hænger det hele sammen. Et større overskud på arbejdet smitter af derhjemme og en positiv gang i hjemmet smitter af på arbejdet – så simpelt er det. En af grundene til ovenstående scenarie skyldes, at vi lever i et præstationssamfund. Her elsker vi at vise udadtil, at vi har styr på familien og det hele. Vi har oftest en såkaldt facade oppe og bruger faktisk en del til på at holde den facade udadtil. Men når det glansbilleder går i stykker, så stiger vores stressniveau helt automatisk og det kræver pludselig en masse energi at få styr på stykkerne igen. 

Ha’ styr på prioriteterne 

Er du i gang med dit livs projekt og er det en start up – så kan vi allerede nu garantere dig, at der kommer et hav af op- og nedture før eller siden. Det kommer ikke til at køre som smurt hele vejen igen og med mindre du har den mest perfekte familie i hele verdenen, så gør familielivet sikkert heller ikke. Men det er okay. Det er okay med bumps på vejen. Men som vi nævnte tidligere, så har du ikke den fordel som andre, som iværksætter og i gang med din egen start up, at kunne læne dig op ad andre. Du er oftest på egne ben og det meste er op til dig. Det er hårdt – men det kan lade sig gøre. Andre har jo gjort det!

Undgå stress via åbenhed 

Det er klart, der kan findes mange grunde til, at vi bliver stresset, hvad end det skyldes noget derhjemme eller på arbejdet, men vil du mindske stress i din situation, som ny ejer af en virksomhed, så er der altså nogle helt simple ting, du kan gøre for at mindske stressen. Snak med din familie. Ja, så simpelt er det. Er du alene eller med en companion i jeres nye start up, så snak med din familie og companion. Når der sker ting og sager på arbejdet, så tal åbent om det til din familie. Når de ved, hvad der foregår, er det nemmere at skabe forståelse hos dem. Hvis de ved, der er problemer eller ting, der driller, så kan de forstå dine følelser og chancerne for skænderier minimeres. Sommetider kan din familie sågar hjælpe med et udefra perspektiv, som hjælper dig på spor. Det samme gælder den anden vej. Har du en partner på arbejdet, så vær åben. Sig, når tingene går skævt derhjemme eller er hårde. Det er ok og behøver ikke være et tabu. Det er noget alle forhold og familie oplever før eller siden – i større eller mindre grad. 

Brug en parterapeut 

For mange er parterapi et tabu eller ensbetydende med en falliterklæring. Men det behøver ikke være sådan – og det er det på ingen måde heller. Kan du mærke, at din forhold derhjemme påvirker dit arbejde, hvad end du er virksomheden, du har været ansat i 20 år eller det er din egen start up, så tag fat i en parterapeut. Her får man redskaberne til at håndtere alle typer problemer, som I måtte have derhjemme. Parterapi vil ikke kun have en effekt på jeres forhold, men det vil også få betydning for din hverdag på arbejdet og hvordan du har det. Det vil med garanti skabe højere effektivitet. Det er nemlig oftest sådan, at når vi går med ting selv, så bliver de tunge og hurtigt er det en byrde, der vejer tungt og dermed påvirker os dagen lang – hjemme, på arbejde og med venner. Så gør dig selv, alle omkring dig og dit arbejde – overvej hjælp, hvis det er nødvendigt. I Roskilde kan du modtage parterapi her, hvis du er fra omegn. Er du fra en anden by, så er det blot en tur på Google og finder den nærmeste og bedste parterapeut. 

Tidligere artikelMarkedsføring af tabubelagt emne
Næste artikelSådan starter du din egen virksomhed: Et hurtigt overblik