Plastindustriens historie

Det var tilbage i 1860’erne at plastikken så sit første lys. Det var med stoffet celluloid, at man begyndte at lave objekter af plastik, som f.eks. billardkugler, skjorteflipper eller dukkehoveder – blot for at nævne nogle få. En lille håndfuld årtier senere blev bakelit opfundet, som gjorde, at man kunne producere hårde typer plastik objekter. Men det var faktisk ikke før 1950, at plastindustrien virkelig tog fart. Her kom der forskellige typer af plast til, som gjorde, at der kom forbedringer til i form af emballage – og specielt til f.eks. fødevarer, som bidrog til længere holdbarhed på fødevarerne.

Plastindustriens økonomi

Plastindustrien har de seneste par år set en flot stigning år efter år. Specielt fra året 2015 til 2016, så man en stigning på 13,1 procent efter at plastindustrien omsatte for 25 mia. kr. Det var et klart ryk i 2016 vs årene fra 2009 til 2015, hvor plastindustriens omsætning lå rimeligt fladt og mellem en årlige omsætning på 20 og 22 mia. Samlet set er det altså en vækst på 26% fra 2009 til 2016. Men hvordan er de tal fordelt ift. eksport og hjemmemarkedet. I 2016 eksporterede plastindustrien for 14,7 mia. kr og omsatte for 10,4 mia kr. hjemme i Danmark. Og ligesom med alt andet i denne periode for plastindustrien, så er eksporten også vokset – men dog med hele 50%. En altså markant udvikling på 7 år.

Hvad kan man egentlig med plast?

Men hvad spænder plastindustrien egentlig over? Der findes mange fagtermer, og man hører oftest om blandt andet cnc fræsning plast – generelt CNC, som står for Computer Numerical Control. Men det er langt fra alt, hvad plastindustrien dækker over. I Danmark er der en bred diversifikation af industrier, som er med til fremstille lige plast. I Danmark er der et stor marked for plast og hvilke industrier, der har brug for plast. Det gælder både til fødevarer industrien, møbelbranchen eller f.eks. byggebranchen – blot for at nævne nogle stykker. Men også f.eks. plast brancher, der videresælger specielt formet plast modtager plastik fra andre plastik-brancher. Det er altså både brancherne og industrierne som slutbruger, der har brug for det, men ligeledes også dem der sælger videre. Det er altså et markedet med volume, der ikke er til at tage fejl af.

Tidligere artikelSommerhus branchen er i sit es!
Næste artikelBjergning og bugsering – en nødvendig branche i Danmark!