De sidste par år har der specielt indenfor byggebranchen, været stor fokus på C02-reduktioner og at gøre hele processen mere bæredygtig og miljøvenlige. Det viser sig nemlig, at bygge- og anlægsbranchen står for en tredjedel af Danmarks CO2 udledning. Derfor er 13 klimapartnerskaber gået sammen om at lave 5 grønne byggesten, der i samarbejde med regeringen skal hjælpe til minimering af C02 reduktioner.

De 5 grønne byggesten

  • Det skal gøres hurtigere og bedre at mindske energiforbruget i eksisterende bygninger og så forbruget kan styres intelligent. Ved sådanne en metode giver det mulighed for at skære 20-25% af forbruget af i mod 2030.
  • Ud med fossile brændsler og ind med vedvarende energi.
  • Materialernes CO2 udtryk skal kendes, så materialerne bliver brugt med omhu og kun i de nødvendige mængder. Der skal altså laves et CO2 regnskab til byggerier – og det skal være et lovkrav.
  • Benzin og diesel på byggepladser skal afskaffes. Der skal være fokus på el-drevne værktøjer på byggepladsen, og med den helt korrekte indsats, skal C02-udledning være helt væk.
  • Til dags dato er kun hver anden bygning energimærket – det skal ændres og alle skal være energimærket.

Ovenstående er planer, som inden 2030 er målet at være opnået i hjælp sammen med regeringen. Men det er klart, at det er en process, som vil tage lang tid at nå i mål med. Men det betyder til gengæld slet ikke, at du i mellemtiden ikke kan gøre en forskel for bæredygtighed, CO2 udslip eller miljøet. Lige nu er der stor fokus hos mange byggerier, at gøre deres produkter så bæredygtige som muligt.

Hvad kan du gøre nu?

Når du skal have bygget et hus, kan du gøre en forskel ved at vælge et materiale, der er blevet produceret korrekt. Her er det f.eks. materialet thermowood. Thermowood er et træ, der er blevet behandlet med høj varme og vanddamp. Grundet produktionen af det, er det bæredygtigt produkt, da energiforbruget kategoriseres som utroligt lavt. Udover det, bliver der i sådan en process ikke brugt kemikalier på noget tidspunkt i processen. Så til trods for en masse fremtidige tiltag, der skal arbejdes på inden for byggebranchen, så er der mulighed for at gøre dit byggeri mere bæredygtig og med mindre CO2 udledning allerede. Det handler blot om at vælge med omtanke og ikke blot tage det første og bedste.

Tidligere artikelBjergning og bugsering – en nødvendig branche i Danmark!
Næste artikelHar din virksomhed en vejhjælps aftale?